unnamed

Handled

Handleden brukar kallas för "No mans land". Detta beror på att det är ett komplicerat område med många ben och ofta svårt att få en diagnos. När handleden rör på sig påverkar och påverkas den också av fingrar och armbågslederna. Handleden styrs, precis som alla leder, av muskler och nervsystemet. Nervsystemet kan på olika sätt berätta för hjärnan vad handleden känner, vilken position den befinner sig i och vilket uttryck, eller mening, det har för dess funktion. 

Smärta i handleden

Vid inflammationer eller infektioner störs nervsystemetes normalitet och smärta uppstår. Dessa tillstånd bör man i första hand vända sig till läkare för. Rörelsebetingad smärta vid tummens början vid handleden kan vara Morbus de Quervain (Stenoserande tendovaginit). Detta kan uppstå från ensidigt belastningsmönster, som att scrolla på telefonen eller annan överbelastande aktivitet. 

Behandling av handled

Behandling naprapati tillsammans med avlastning och kanske ortos och antiflogistiska tabletter eller gel är effektivt. Läkare, sjukgymnaster och naprapatar arbetar ofta ihop för att råda bot på problemen kring överbelastningsrelaterad smärta kring handleden.  Om konservativ behandling (sjukgymnastik och naprapati)  inte hjälper, kan operation av senskidorna vara nödvändig. 

Handled sundsvall