Gång- Löpanalys

Medicinsk gång och löpanlys

Det som särskiljer vår medicinska gång- löpanalys från en vanlig gång- löpanalys är att den har ett fokus på att söka efter vad som orsakar din smärta när du springer eller går.  

Vår medicinska gång- löpanalys utförs våra Legitimerade Naprapat som har goda kunskap inom ortopedi, neurologi och idrottsmedicin. Kunskaper som används för att optima ditt rörelsemönster och motverka att problem ska uppstå. 

Vid vanlig gång komprimeras t.ex. knät med 2-4 ggr din kroppsvikt då du lägger tyngden på benet. Vid löpning ligger den kraften på 4-6 ggr din kroppsvikt. Lägg på några tusen steg, som det kan bli under en löprunda eller promenad, och kompensationer eller avvägningar i rörelsemönstret kan då skapa fot, knä, höft, rygg eller nackproblem.

Det räcker alltså inte bara med bra skor eller inlägg för att bli av med dina problem.

Under en 20 km löprunda tar vi ca 24 000 steg och i varje sekund under själva fotbelastningen har vi ca 60-100 gånger kroppsvikten så det är inte konstigt att det är vanligt att utveckla en skada i fot eller ben. 27-70 % av löpare lider av en överbelastnings-skada under varje givet år och de vanligaste skadorna drabbar knät (50 %), underbenet (27 %) och fot och vrist (25 %). De vanligaste 
löparskadorna är främre knäsmärta löparknä, stressfraktur,  benhinneiflammation hälseneinflammation och hälsporre. Det är också vanligt att återfå en tidigare skada.

Risken att drabbas igen vid främre knäsmärta varierar mellan 20-80 % och vid stressfraktur i underbenet är risken för återskada 6 gånger så stor jämfört med att drabbas av det en första gång. Orsaken till skada är multifaktoriell och beror på en kombination av träningsdosering, biomekanik, anatomi, fysiologi, vävnadskvalitet och icke organiska faktorer. Vid en gång- löpanalys fokuserar man just på de anatomiska och biomekaniska faktorerna till utövarens rörelsemönster.

Undersökning, Diagnostisering, Behandling och Rehabilitering

Hur går det till?

Vid första mötet pratar vi igenom vad dina mål, förväntningar och skadebekymmer.
En Naprapat undersöker och testar hur ditt nervsystem fungerar och fastställer eventuella diagnos.

 ​​Videoanalys görs där fotisättning, fotposition, knäposition, vinkeln mellan höft och lår, förmågan att hålla höften position, bålens position, armföring och steglängd under löpning eller gång.

Patienten filmas från olika vinklar och dessa analyseras sedan i slow motion vilket är avgörande för att kunna se eventuella avvikelser.

Därefter görs olika funktionstester för att avgöra vad det är du behöver göra för att att undvika och bli av med dina problem.

Stöd och inlägg i skorna kan vara bra att använda sig av vid den mest smärtsamma och akuta fasen, som avlastning. Men för att bli av med problemet bör specifika åtgärder göras. Det kan handla om att öka rörligheten, förbättra neurologisk kontroll eller stärka fotens muskulatur. Hur du sätter ner foten i marken blir avgörande för hur knät positionerar sig, höften vrider sig och bål, rygg nacke reagerar för att behålla ögonen horisontellt.

Vem kan göra en löp- gånganalys?

Alla är välkomna göra en analys även om du inte har ont. Analysen går att använda i förebyggande syfte eller  till att optimera din löpning.  Du kan använda dig av ditt friskvårdbidrag för att göra en gång- löpanalys.