Hjärnans och kroppens svar på manipulations tekniker 

Manipulationsteknik eller justeringar av leder är en behandlingstekninker som används av olika terapeuter för att påverka patientens uppsökta problem. För att förstå hur kroppen reagear på tekniken behöver vi ta en närmare titt på hur nervsystemet fungerar. 

Neurofysiologi 1.0
Med det centrala nervsystemet (CNS) menar man hjärnan och ryggmärgen. Detta inkluderar alla celler i din hjärna och ryggrad. Det perifera nervsystemet (PNS) är allt utanför hjärnan och ryggrad. Dessa två system kommunicerar kontinuerligt med varandra och samordnar alla funktioner av din kropp som andning, hjärtfunktion, matsmältningsfunktion, muskelkontraktion / avslappning (rörelser), hormonproduktion, etc.

Våra kroppar är gjorda av miljarder nervceller som utgör miljarder andra kombinationer av kopplingar till varandra som är kända som synapser. Om en nervcell "stimuleras" blir den laddad och skickar ett elektriskt meddelande till alla andra nervceller som den är ansluten till. Processen fortsätter och fortsätter, och hur de pratar med varnadra styrs och påverkas av kroppens 5 olika sinnen. Så här anpassar din hjärna till en ständigt föränderlig miljö och det är vad fysiologer kallar "neuronal plasticitet".

Det är nu allmänt förstått inom forskningen att CNS (hjärnan och ryggmärgen) kan omorganiseras som svar på förändrad stimulering. Exempel på det är när vi lär oss nya saker som att spela piano, tränar din kropp för olika fysiska egenskaper, lära sig ett nytt språk etc. 
Å andra sidan kan förändringar ske eller omorganisering av centrala nervsystemet på grund av en minskning av stimulering eller aktivitet som att inte tränar, ha en "dålig kroppshållning", få en stroke etc.

Under de senaste 10 åren har flera forskargrupper visat att manipulationstekniker/justeringar kan förändra olika aspekter av nervsystemfunktionen, inklusive muskelreflexer, reaktionstid och hur snabbt hjärnan behandlar information (1-18).

Naprapati handlar om att påverka hjärnans prioritering. 
Längst med ryggraden finns det små muskler, ligament och senor som hjälper kroppen att finjustera och guida rörelser. Varje gång dina muskler ligament och senor används "stretchas" dem åt något håll och resptorer i muskeln berättar för hjärnan om aktiviteten.  På sätt och vis är dom här receptorerna hjärnans "ögon" i  kroppen. Om du till exempel blundar så vet du vart du har din kropp för att muskel, senor, ligament och hjärna kommunicerar med varandra. 

När kroppen inte rörsig som dem ska anpassar hjärna sig till det och omorganiserar rörelser på ett negativt sätt. Vi får kompensatoriska rörelsemönster. Med det menas att hjärnan inte får tillräckligt med information om vad som förisigår i ett speciellt segment (led) i din kropp. När hjärnan inte får den information den vill ha 
kommer den att börja fylla luckorna med felaktig information och resulterar i mindre information skickas till musklerna kring den gemensamma leden. Detta resulteras i förlust av flexibilitet/rörlighet, förlust av balans och samordning, minskad kraftproduktion eller styrka, förlust av avslappning, ökad känslighet mot smärta etc.

Det som är intressant är att forskare har visat att antalet och densiteten hos en viss muskelreceptor är anmärkningsvärt höga i de djupa små övre nackmusklerna. Detta tyder på att dessa muskler är mer för "neurologisk informations behandling" än den faktiska rörelsen av huvud och nacke. (Läs mer om detta bland referencerna 1-18).
 

Det mest intressanta i alla dessa experiment är att manipulations tekniker faktiskt förändrar hjärnans funktion. 

Manipulation- justeringstekniker är ingridienser för att påverka styrka och energi i muskeln. 
Forskning från 2015 visade att bara en kiropraktisk justering förbättrade muskelstyrkan och minskad muskelmattning/trötthet. Studien bestämde specifikt att justeringen förbättrade den elektriska aktiviteten från hjärnan till muskeln samtidigt som tröttheten minskades inom samma muskel. Denna kombination av förmåner drar verkligen fördelarna med alla som bedriver fysisk aktivitet och motion. Varje idrott bygger på styrka, energi, smidighet och koordination av sitt muskelsystem för prestanda. Centrala nervsystemet styr alla dessa aktiviteter.
Det är inte utan anledning som proffessionella idrottsutövare regelbundet uppsöker kiropraktorer, Naprapater, Sjukgymnaster med OMT utbildning eller liknande för vård och prestations optimering. 

 

  • Improved or altered visual acuity and visual field size (1)
  • Reduced joint position sense error (2, 3)
  • Decreased reaction times (4)
  • Altered Brain Processing (5, 6)
  • Changes in the way our brain integrates sensory and motor information (7, 8, 9)
  • Altered spinal cord reflex excitability (10, 11, 12, 13)
  • Changes to specific messages that get sent to muscles from the central nervous system (14, 15, 16)
  • Increased muscle strength in the legs (17)
  • Reduced (or prevented) muscle fatigue (18)


Ref.
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9345682
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21334540
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27050038
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10820297
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17137836
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10820297
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17137836
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20350670
9. https://europepmc.org/abstract/med/20534312
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10220713
11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10714531
12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9926385
13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7781578
14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20350670
15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16584943
16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17137836
17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16461174
18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25579661

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Länkar