Främre knäsmärta

2018 konsensus uttalande om övningsterapi och fysiska ingrepp vid främre knäproblematik

Patellofemoral smärta eller främre knäsmärta drabbar en stor del av befolkningen. En internationell grupp av forskare och kliniskt aktiva möts två gånger om året vid ett konvent i Queensland, Australien, för att diskutera forskningsresultat och erfarenheter av behandling av knäproblematik. Fokus hölls 2017 på behandling och rehabilitering (Tex ortoser, tapning, manuell terapi) för knäsmärta. Litteratursökningar genomfördes för att identifiera nya systematiska recensioner och randomiserade kontrollerade försök (RCT) som publicerades sedan 2016 Consensus Statement (1)

Rekommendationer från expertpanelen stöder användningen av träningsterapi (särskilt i kombinationen av höftfokuserade och knäfokuserade övningar), kombinerade insatser och fot ortoser för att förbättra smärta och / eller funktion hos personer med patellofemoral smärta.

Behandla orsaken inte bara symptom

Användning av isolerade patellofemoral-, knä- eller ländryggsmobiliseringar eller elektrofysiska medel rekommenderas inte. Det är alltid viktigt att titta på kroppen som en och samma enhet. Vi på Malms Naprapati och Friskvård reder ut orsaken till varför du har ont. 
Främre knäsmärta kan bero på en rad olika anledningar, en kan vara att du överarbetera med lårets framsida, orsaken till det kan var hur du sätter ner foten i marken när du går eller springer, andra orsaker kan vara hur att patienten saknar styrka i någon av höfledens rörelseutslag. 
 

1. 2018 Consensus statement on exercise therapy and physical interventions (orthoses, taping and manual therapy) to treat patellofemoral pain: recommendations from the 5th International Patellofemoral Pain Research Retreat, Gold Coast, Australia, 2017.
Collins NJ1,2, Barton CJ2,3, van Middelkoop M4, Callaghan MJ5, Rathleff MS6, Vicenzino BT1, Davis IS7, Powers CM8, Macri EM9,10, Hart HF2,11, de Oliveira Silva D2,12, Crossley KM2

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter