Behandling hos naprapat billigare och effektivare än hos ortoped

Enligt en studie presenterad i Clinical Journal of Pain gjord av Stina Lilja, Naprapat och doktorand på Blekinge Tekniska Högskola, visar stora hälsovinster för åkommer som axelbesvär och idrottsrelaterade skador för patienter som gått hos naprapat jämfört med traditionell ortopediskt omhändertagande. Dessutom blev kostnaderna för de som behnadlades hos naprapat lägre. 

- Jag fick förfrågan att medverka i en studie om, i mitt fall länd- och korsryggsbesvär samt besvär i svanskotan. Min smärta var näst intill outhärdlig varför jag tacksamt tackade ja. Tack vare naprapatbehandlingen är jag idag helt smärtfri och lever ett helt normalt rörligt liv, berättar Berith Kjellsson.

– Målet måste vara bättre vård, det vill säga korta väntetider och rätt behandling. Denna studie visar att det finns outnyttjade resurser där mer samarbete mellan ortopeder och naprapater skulle förbättra omhändertagandet för vissa patienter, säger Håkan Friberg, verksamhetschef på ortopedkliniken Blekinge

Referens:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20639734
2. https://www.forskning.se/2013/09/23/besok-hos-naprapat-effektivare-och-billigare-an-hos-ortoped/

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter